Cyrille Dieteren wint Maestro!

Zaterdag 4 november streden 5 bekende Maasbrachtenaren om de titel Maestro 2017. Het 30-jarig bestaan van het jeugdorkest van Koninklijk Erkende Harmonie Sint Cecilia werd gevierd met een bijzonder concert naar voorbeeld van het bekende Nederlandse tv programma Maestro.Cyrille Dieteren werd Maestro 2017 en ging naar huis met de titel Maestro 2017!

In een prachtig versierde zaal genoten de ruim 250 aanwezigen van een geweldige avond. Het jeugdige orkest opende de avond met 2 stukken o.l.v. hun eigen dirigent Ruud van Cruchten. Daarna waren de Maestro’s aan de beurt. Achtereenvolgens namen Roelof Fransbergen, Ria Oomen, Robert van Duinen, burgemeester Stef Strous en Cyrille Dieteren de baton ter hand. Iedere Maestro had een eigen stuk ingestudeerd, maar werd op de bok verrast door presentator Bert van Cruchten met de vraag ook een niet-voorbereid stuk te dirigeren.

De prestaties van de Maestro’s werden deskundig beoordeeld door een deskundige jury. Dirigent van de ‘grote’ harmonie Jos Dobbelstein, Maestro-hoboïste Esther van Cruchten en oprichter van het jeugdorkest Marc Koninkx waren verrast over de kwaliteit van de Maestro’s en zorgden met hun treffende commentaar voor veel plezier bij de Maestro’s, maar ook bij de muzikanten en het publiek, dat aan het einde van de avond een digitale stem kon uitbrengen en hierdoor meebesliste over de uiteindelijke uitkomst.
De Maestro’s hadden kosten noch moeite gespaard. Vele uren hadden ze met hun baton thuis voor de spiegel staan oefenen. Roelof Fransbergen koerste als kapitein met zijn schip in navolging van Columbus, af en toe stroomopwaarts en soms wat zwalkend, met zijn orkest recht door zee met het bekende stuk Conquest of Paradise. Senator Ria Oomen liet het orkest en publiek samensmelten met het bekende Ode an die Freude. Robert van Duinen kwam als Indiana Jones op en deelde eerste hoeden uit aan het hele orkest om het plaatje compleet te maken. Op de bok veranderde hij door een slimme verkleedtruc van Indiana Jones in een dirigent in jacquet. Echter niet zonder zijn handelsmerk, de Donkiesjot pet. Burgemeester Stef Strous draaide zich tijdens het dirigeren van de 2nd Waltz om naar het publiek en liet de hele zaal meedeinen. Bakker Cyrille Dieteren haalde de baton uit zijn ‘stokbrood’ en stond uitgedost als stierenvechter op de bok. Hij dirigeerde het stuk Toreadors uit de opera Carmen.

Terwijl het jeugdorkest nog een afsluitend werk speelde ging de jury in beraad en nam het publiek ijverig de mobiele telefoons in de hand om te stemmen.
Het werd een close finish. Cyrille Dieteren werd Maestro 2017 en kreeg de prachtige trofee uitgereikt uit handen van voorzitter Tim Snijckers. Nog een keer vertolkte het orkest het stuk onder de leiding van Toreador Cyrille, waarna de avond in de foyer tot in de kleine uurtjes werd voortgezet.