Bert van Cruchten

index.33

Bert van Cruchten werd geboren in 1969 te Maasbracht waar hij zijn eerste muzieklessen begon op piano. Later stapte hij over op trombone. In eerste instantie ambieerde hij geen loopbaan in de muziek en koos ervoor om automonteur te worden.Tijdens deze jaren, werkende als monteur, speelt hij in de plaatselijke harmonie St. Cecilia maar ook in een bigband, een pop-band en begon hij te remplaceren bij andere muziekverenigingen.

Muziek maken werd méér dan een hobby en begon hij zijn eerste stappen te zetten als dirigent, bij de jeugdharmonie. Niet lang hierna begon hij aan een 3 jarige cursus voor assistent-dirigent bij de muziekschool Kreato in Thorn.Toen hij 1991 in militaire dienst moest wilde hij ook muziek maken en zo kwam hij terecht bij het “trompetterkorps der cavalerie” in Amersfoort.

In 1997 besloot het ministerie van defensie een nieuw orkest te formeren , na de Hercules vliegramp in Eindhoven, en besloot hij te solliciteren als trombonist.Zo begon hij in maart 1997 bij het fanfarekorps Koninklijke Landmacht als trombonist. In dat zelfde jaar begon hij zijn studie aan het Brabants conservatorium hoofdvak directie bij Jan Cober. Tijdens die studie kreeg hij lessen bijvak trombone, eerst twee jaar klassiek bij Henri Aarts en daarna twee jaar lichte muziek bij Hans Sparla.In 2001 behaalde hij zijn bachelor Ha/Fa directie met “zijn eigen” orkest, het fanfarekorps Koninklijke landmacht.

Toen zijn contract in 2004 afliep werd hij later dat jaar gevraagd of hij interesse had zijn muzikale loopbaan te vervolgen bij het trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. En tot heden toe speelt hij in dit orkest. Inmiddels is hij al vele jaren 2e dirigent en tevens leider van de Bigband en Combo bij dit orkest.

Als dirigent is hij werkzaam bij fanfare de Maasoever Roosteren en harmonie Philomena Haelen.

Daarnaast werkt hij als arrangeur voor diverse bezettingen in opdracht

Luister hier naar een arrangement van Bert van Cruchten